top of page

BLOGS

kā tu pagatavo kafiju?

CHEMEX

Nepieciešams: • Chemex • Chemex filtrs • Svaigi malta kafija (vidēji rupja maluma) • 500 ml ūdens • Digitālie svari • Tējkanna • Taimeris • Kafijas krūze • Kafijas un ūdens attiecība – 1:16 (1 grams kafijas uz 16 gramiem ūdens)

Soli pa solim instrukcijas: 1. Uzkarsē ūdeni Uzkarsē 500 ml ūdens līdz aptuveni 98°C (īsi pirms ūdens sāk vārīties). Kamēr ūdens vārās, sagatavo Chemex trauku, ievietojot filtru un pārliecinoties, ka biezākā, trīskārtējā filtrpapīra puse ir vērsta pret vietu, kur izlejam kafiju. 2. Izskalo filtru Samitrini papīra filtru, lai izskalotu papīra garšu. Tas arī uzsildīs Chemex trauku. Pēc tam izlej netīro ūdeni, lai turpinātu nākamo soli. 3. Nosver un samaļ kafiju Nosver 30 gramus kafijas pupiņu un samal tās vidēji rupjā malumā (pēc taustes atgādinot jūras sāli). 4. Ieber samalto kafiju Chemex, papīra filtrā Ieliec maltu kafiju filtrā un viegli sakrati Chemex trauku, lai kafijas slānis izlīdzinātos. 5. Kafijas ziedēšana (bloom) (30-50 sekundes) Sāc taimeri un lej 60-80 ml ūdens uz samaltās kafijas, spirālveida kustībā, pārliecinoties, ka visa kafija ir vienmērīgi samitrināta. Ļauj kafijai “uzziedēt” 30-50 sekundes. Tas ļauj izdalīties gāzēm, sagatavojot kafiju optimālai ekstrakcijai. 6. Pielej pārējo ūdeni (3:30–4:30 minūtes) Pēc ziedēšanas turpini lēni liet ūdeni spirālveida kustībās, sākot no centra un virzoties uz ārpusi, izvairoties no filtrpapīra malām. Lej ar intervāliem, pielejot aptuveni 100-150 ml vienā reizē, ļaujot kafijai tecēt starp uzlējumiem. Centies pabeigt visu 500 ml ūdens uzliešanu starp 3:00 un 3:30 minūtēm. 7. Pagaidi un izbaudi Kad viss ūdens ir iztecējis cauri kafijai (kopējais laiks apmēram 4-5 minūtes), noņem filtru un izmet to. Viegli izmaisi kafiju, lai sajauktu garšas, un pasniedz to uzreiz.

V60

Nepieciešams: • V60 • V60 papīra filtrs • Svaigi malta kafija (vidēji smalks malums) • 340 ml ūdens • Digitālie svari • Tējkanna • Taimeris • Kafijas krūze • Kafijas un ūdens attiecība – 1:16 (1 grams kafijas uz 15 gramiem ūdens)

Soli pa solim instrukcijas: 1. Uzkarsē ūdeni Uzkarsē 340 ml filtrēta ūdens līdz aptuveni 98°C (īsi pirms ūdens sāk vārīties). Kamēr ūdens uzsilst, sagatavo V60 un ievieto filtru, pārliecinoties, ka tas pareizi pieguļ malām. 2. Izskalo filtru Samitrini papīra filtru, lai izskalotu papīra garšu un uzsildītu trauku. Izlej ūdeni pirms turpināšanas. 3. Nosver un samaļ kafiju Izmēri 22 gramus kafijas pupiņu un samal tās vidēji smalkā malumā (pēc tekstūras līdzīga smalkām jūras smiltīm). Svaigi malta kafija nodrošina maksimālu garšu ekstrakciju. 4. Pievieno samaltu kafiju V60 Ieber maltu kafiju filtrā un viegli sakrati V60, lai izlīdzinātu kafijas slāni. 5. Kafijas ziedēšana (bloom) (30-40 sekundes) . Sāc taimeri un lej aptuveni 40-50 ml ūdens spirālveida kustībā, lai samitrinātu kafiju. Ļauj kafijai ‘’uzziedēt’’ 30-40 sekundes, lai gāzes izdalītos, sagatavojot kafiju optimālai ekstrakcijai. 6. Uzlēj pārējo ūdeni (līdz 1:40-2:30 minūtēm) Turpini lēnām un vienmērīgi liet ūdeni spirālveida kustībās, sākot no centra un virzoties uz ārpusi, izvairoties no filtrpapīra malām. Lej ūdeni, līdz sasniedz 340 ml. Centies pabeigt uzliešanu līdz 2:00-2:30 minūtēm. 7. Pagaidi un izbaudi Kad viss ūdens ir izsūcies caur kafiju (kopējais laiks apmēram 3:00-3:30 minūtes), noņem filtru un izmet kafijas malumus. Nedaudz izmaisi kafiju, lai izlīdzinātu garšas, un izbaudi uzreiz.

FRANČU
SPIEDKANNA

Nepieciešams: • Franču spiedkanna • Svaigi malta kafija (rupjš malums) • 500ml ūdens • Digitālie svari • Tējkanna • Taimeris • Kafijas krūze • Kafijas un ūdens attiecība – 1:14 (1 grams kafijas uz 14 gramiem ūdens)

Soli pa solim instrukcijas: 1. Uzkarsē ūdeni Uzkarsē 500ml filtrēta ūdens līdz aptuveni 98°C (īsi pirms ūdens sāk vārīties). Kamēr ūdens sasilst, sagatavo franču spiedkannu. 2. Nosver un samaļ kafiju Izmēri 35 gramus kafijas pupiņu un samal tās rupjā malumā (līdzīgs maizes drupačām). Rupjš malums ir ideāls franču spiedkannai, lai izvairītos no pārlieku ekstrakcijas. 3. Ieliec kafijas malumus franču spiedkannā Ievieto maltu kafiju spiedkannas apakšā. 4. Pielej ūdeni un sāc taimeri Pielej visus 500ml karstā ūdens franču spiedkannā, lēnām, pārliecinoties, ka visi kafijas biezumi ir samirkuši. Sāc taimeri uz 5 minūtēm. 5. Samaisi pēc 1 minūtes Pēc 1 minūtes viegli samaisi kafiju, lai salauztu garozu, kas izveidojusies pa virsu un nodrošinātu vienmērīgu ekstrakciju. 6. Uzliec vāku Pēc maisīšanas uzliec franču spiedkannas vāku, to nenospiežot, lai saglabātu siltumu, kamēr kafija turpina ievilkties. 7. Nospied un pasniedz (pēc 5 minūtēm) Kad taimeris sasniedz 5 minūtes, lēnām nospied, lai atdalītu kafijas biezumus no gatavās kafijas. Uzreiz ielej kafiju krūzē, lai izvairītos no pārlieku lielas ekstrakcijas. 8. Izbaudi Pasniedz kafiju uzreiz un izbaudi tās bagātīgo, pilnmiesīgo garšu.

bottom of page